آش ماست، یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار ایرانی است که هر شهر و منطقه آن را به روش خاص خود تهیه میکند. این غذا، نه تنها به دلیل طعم لذیذش محبوب است، بلکه به عنوان یک غذای مقوی و سالم در سفرههای ایرانی جایگاه ویژهای دارد. از آش ماست شیرازی گرفته تا تبریزی و
آش ماست، یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار ایرانی است که هر شهر و منطقه آن را به روش خاص خود تهیه میکند. این غذا، نه تنها به دلیل طعم لذیذش محبوب است، بلکه به عنوان یک غذای مقوی و سالم در سفرههای ایرانی جایگاه ویژهای دارد. از آش ماست شیرازی گرفته تا تبریزی و مازندرانی، هر نسخه از این غذا داستانی متفاوت از فرهنگ و سبک آشپزی ایرانی را روایت میکند. در این مطلب از مجموعه مطالب آموزش آشپزی دیجیکالا مگ، به شما طرز تهیه آش ماست به چندین روش مختلف آموزش خواهیم داد تا بتوانید طعمی متفاوت و خاطرهانگیز از این غذای قدیمی را در خانه تجربه کنید.
طرز تهیه آش ماست ساده و مجلسی
طرز تهیه آش ماست شیرازی با گوشت
طرز تهیه آش ماست شیرازی بدون گوشت
طرز تهیه آش ماست تبریز
طرز تهیه آش ماست کردی یا کرمانشاهی
طرز تهیه آش ماست مازندرانی با رشته
طرز تهیه آش ماست سبزوار با اسفناج
در این مطلب، سعی کردیم طرز تهیه آش ماست در شهرهای مختلفی همچون شیراز، تبریز، کرمانشاه، مازندران و سبزوار را به شما بیاموزیم تا بسته به ذائقهی خود این غذای خوشمزه را بپزید.
اول از همه سری میزنیم به شیراز و طرز تهیه آش ماست شیرازی با گوشت و بدون گوشت را به شما یاد میدهیم.
مواد لازم برای آش ماست شیرازی با گوشت | |
گوشت گردن | ۵۰۰ گرم. درصورت استفاده از گوشت بدون استخوان: ۳۰۰ گرم |
برنج (ترجیحا برنج ایرانی نیمدانه) | ۱.۵ پیمانه |
ماست غلیظ شده (ترجیحا ترش) | ۴ پیمانه (۴۰۰ گرم) |
شوید خشک | ۱۵۰ گرم |
لپه | یک پیمانه (۲۰۰ گرم) |
پیاز | ۲ عدد بزرگ |
آب گوشت گردن | یک پیمانه (۲۰۰ گرم) |
نمک و فلفل سیاه | یه مقدار لازم |
طرز تهیه:
نکته ۱: با توجه به اینکه ماهیت آش ماست سفیدرنگ است، حواستان باشد که در این مرحله زردچوبهی زیادی به گوشت نزنید. حتی میتوانید زردچوبه را حذف کنید.
نکته ۲: حواستان باشد که آب گوشت بهطور کامل تبخیر نشود، زیرا از این آب در پخت آش استفاده میشود.
نکته: برای اینکه برنج و خصوصا لپه که دیر پز است، سریعتر بپزند، بهتر است که آنها را از چند ساعت قبل بخیسانید.
لپه گلستان – ۹۰۰ گرم
لپه ۱۲۵ – ۴۵۰ گرم
مشاهده همه
اگر وگان هستید یا به گوشت قرمز علاقه ندارید میتوانید آش ماست شیرازی بدون گوشت را امتحان کنید و از این آش خوشمزه لذت ببرید. طرز تهیه این آش ماست نیز مانند آش ماست شیرازی با گوشت که در بالاتر توضیح دادیم هست، فقط باید مرحلهی پختن و اضافه کردن گوشت را از آن حذف کنید.
اما در شهر تبریز و ارومیه به روشی متفاوتتر این آش را طبخ میکنند. مهمترین تفاوت آش ماست تبریزی با شیرازی در نوع گوشت آن است. برخلاف شیرازیها که از گوشت گردن استفاده میکنند، تبریزیها گوشت قلقلی را ترجیح میدهند. همچنین در آش ماست تبریزی از سبزیهای تازهای همچون اسفناج، تره، ترخون و گشنیز هم استفاده میشود که به آن عطر و طعم متفاوتی میدهد. در ادامه طرز تهیه آش ماست تبریزی با گوشت را میتوانید بهصورت مرحلهبهمرحله بیاموزید. جالب است بدانید که طرز تهیه آش ماست ترکیه ای نیز به همین صورت است.
این آش طرز تهیهای مشابه با آش دوغ سرعین دارد با یک سری تفاوت جزئی از جمبه اینکه بهجای ماست از دوغ در آن استفاده میشود همچنین تخممرغ نیز به آن اضافه میشود. پیش از این در مطلب «طرز تهیه آش دوغ محلی سرعین» این غذا را نیز به شما آموزش دادهایم.
مواد لازم برای آش ماست تبریز با گوشت | |
گوشت چرخ کرده | ۲۰۰ گرم |
نخود پخته شده | ۲ پیمانه |
عدس پخته شده | ۱ پیمانه |
بلغور گندم | ۱ پیمانه |
برنج (ترجیحا نیمدانه) | نصف پیمانه |
ماست غلیظ شده (ترجیحا ترش) | ۴ پیمانه |
پیاز رنده شده | یک پیاز کامل |
پیاز داغ | نصف پیمانه |
نشاسته ذرت | ۲ قاشق چای خوری |
آب قلم یا استاک گوشت | ۳ لیوان |
نعناع داغ | ۳ قاشق غذاخوری |
سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز و اسفناج) | ۵۰۰ گرم |
نمک، فلفل (سیاه و قرمز)، زردچوبه و ادویه کاری | به میزان لازم |
طرز تهیه:
عدس Fresh وزن ۹۰۰ گرم
عدس ۱۲۵ – ۹۰۰ گرم بسته ۲ عددی
مشاهده همه
نخود Fresh وزن ۹۰۰ گرم
نخود – ۵۰۰ گرم
مشاهده همه
طرز تهیه آش ماست کرمانشاهی یا همان کردی دقیقا مشابه با آش ماست تبریزی است و بههمان مراحل گفته شده در بالا پخته میشود اما با این تفاوت که در این آش بهجای نخود و عدس، لپه اضافه میشود.
اما در شمال ایران به سبکی کاملا متفاوت آش ماست را میپزند. در آش ماست مازندرانی اصلا از گوشت استفاده نمیشود در عوض به آن رشته اضافه میکنند که باعث میشود طعمی متفاوت از آش ماستهای دیگر داشته باشد. در ادامه طرز تهیه آش ماست با رشته را به شما میآموزیم.
مواد لازم برای آش ماست مازندرانی | |
ماست | ۱ کیلو |
سبزی آش | ۱ پیمانه |
لوبیا چیتی پخته یا نخود و لوبیا | نصف پیمانه |
عدس پخته | ¼ پیمانه |
برنج | ¼ پیمانه |
کشک | ۳ قاشق غذاخوری |
رشته آش | ۱ پیمانه |
پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ | به مقدار دلخواه |
طرز تهیه:
برای درست کردن این آش باید تمامی حبوبات را از چند روز قبل بخیسانید تا نفخ آنها گرفته شود. دقت کنید که در طول این چند روز باید دائما آب حبوبات را عوض کنید.
کشک خشک سمیه – ۲۵ گرم
کشک مایع محلی نیشابور – ۱۰۰۰ گرم
مشاهده همه
وقتی دیگ را روی شعله گذاشتید با یک کفگیر بزرگ، بدون وقفه باید آش را در یک جهت هم بزنید تا آش جوش بیاید. حواستان باشد که قبل از جوش اومدن آش دست از هم زدنش برندارید چرا که در اینصورت ماست بریده بریده میشود.
طرز تهیه آش ماست با اسفناج که از سبزوار منشا گرفته است نیز بسیار آسان است. در ادامه طرز تهیه این آش خوشمزه را نیز میتوانید ببینید.
مواد لازم برای تهیه آش ماست سبزوار | |
رشته آش | ۲۰۰ گرم |
ماست پرچرب | ۵۰۰ گرم |
اسفناج تازه | ۵۰۰ گرم |
سبزی تره تازه | ۱۵۰ گرم |
نعناع تازه | ۵۰ گرم |
نمک و فلفل سیاه | به میزان دلخواه |
طرز تهیه:
طرز تهیه آش جو؛ خوشمزه و مقوی
سخن آخر
آش ماست توانسته با تنوع و طعمهای مختلف خود، جایگاه ویژهای در قلب مردم هر شهر پیدا کند. با توجه به تنوع موادی که در هر منطقه برای پخت آن استفاده میشود، میتوانید این غذا را متناسب با ذائقه و سلیقه خودتان تهیه کنید.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0