لوپوس یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافتها و اندامهای خود حمله میکند. این حمله باعث التهاب، تورم و آسیب به این بافتها و اندامها میشود. لوپوس میتواند بر هر قسمتی از بدن تأثیر بگذارد، اما شایعترین نواحی درگیر عبارتند از: مفاصل،پوست،کلیهها،سلولهای خونی،مغز،قلب،ریهها. پزشک معمولاً برای تشخیص لوپوس آزمایشهای مختلفی
لوپوس یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافتها و اندامهای خود حمله میکند. این حمله باعث التهاب، تورم و آسیب به این بافتها و اندامها میشود. لوپوس میتواند بر هر قسمتی از بدن تأثیر بگذارد، اما شایعترین نواحی درگیر عبارتند از: مفاصل،پوست،کلیهها،سلولهای خونی،مغز،قلب،ریهها.
پزشک معمولاً برای تشخیص لوپوس آزمایشهای مختلفی انجام میدهد، مانند:
رایجترین نوع لوپوس است که بر سراسر بدن تأثیر میگذارد. علائم SLE میتواند از خفیف تا شدید باشد و شامل موارد زیر است:
SLE میتواند یک بیماری جدی باشد و میتواند منجر به آسیب به اندامها و حتی مرگ شود.
این نوع لوپوس تنها بر پوست تأثیر میگذارد. علائم DLE عبارتند از:
DLE معمولاً یک بیماری خفیف است، اما میتواند باعث آسیب پوستی دائمی شود.
در این نوع لوپوس، علائم SLE به دلیل مصرف برخی داروها ایجاد میشود. حدود 80 دارو میتوانند باعث لوپوس ناشی از دارو شوند، از جمله:
لوپوس ناشی از دارو معمولاً پس از قطع مصرف دارو بهبود مییابد.
این نوع لوپوس در نوزادان متولد شده از زنان مبتلا به SLE ایجاد میشود. علائم لوپوس نوزادی عبارتند از:
ضایعات پوستی معمولاً طی چند هفته از بین میروند، اما نقص مادرزادی قلبی میتواند یک وضعیت تهدید کنندهی زندگی باشد.
کلیهها
کلیهها مسئول فیلتر کردن خون و دفع مواد زائد هستند. لوپوس میتواند باعث التهاب کلیهها شود که میتواند منجر به نارسایی کلیه شود. نارسایی کلیه یک وضعیت جدی است که میتواند منجر به مرگ شود.
مغز و سیستم عصبی مرکزی
لوپوس میتواند بر مغز و سیستم عصبی مرکزی تأثیر بگذارد. این میتواند منجر به طیف وسیعی از علائم شود، از جمله:
خون و رگهای خونی
لوپوس میتواند بر خون و رگهای خونی تأثیر بگذارد. این میتواند منجر به طیف وسیعی از علائم شود، از جمله:
ریهها
لوپوس میتواند بر ریهها تأثیر بگذارد. این میتواند منجر به طیف وسیعی از علائم شود، از جمله:
قلب
لوپوس میتواند بر قلب تأثیر بگذارد. این میتواند منجر به طیف وسیعی از علائم شود، از جمله:
عفونت
افراد مبتلا به لوپوس به عفونت آسیب پذیرتر هستند زیرا هم بیماری و هم درمان میتوانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند. این میتواند منجر به طیف وسیعی از عفونتها شود، از جمله:
سرطان
به نظر میرسد که لوپوس خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد، اما خطر آن کم است. برخی از انواع سرطان که ممکن است در افراد مبتلا به لوپوس بیشتر دیده شود عبارتند از:
مرگ بافت استخوانی (نکروز آواسکولار)
نکروز آواسکولار زمانی رخ میدهد که خونرسانی به استخوان کاهش یابد. این میتواند منجر به شکستگیهای کوچک استخوانی و در نهایت فروپاشی استخوان شود.
عوارض بارداری
احتمال سقط جنین در زنان مبتلا به لوپوس افزایش مییابد. همچنین خطر ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری (پره اکلامپسی) و زایمان زودرس را افزایش میدهد. برای کاهش خطر این عوارض،اغلب پزشکان توصیه میکنند که بارداری را تا زمانی که بیماری برای حداقل شش ماه تحت کنترل است، به تاخیر بیاندازند.
در حال حاضر برای بیماری لوپوس هیچ درمانی وجود ندارد، اما افراد میتوانند علائم و عوارض خود را با تغییر سبک زندگی و دارو کنترل کنند.
اهداف درمان
هدف از درمان لوپوس، کنترل علائم و عوارض بیماری و کاهش خطر آسیب اندامها است.
درمان دارویی
داروهای مختلفی برای درمان لوپوس استفاده میشوند. هدف از استفاده از داروها، کاهش درد و تورم، تنظیم فعالیت سیستم ایمنی، تنظیم تعادل هورمونها، کاهش و جلوگیری از آسیب مفاصل و اندامها، کنترل فشار خون، کاهش خطر ابتلا به عفونتها و کنترل کلسترول است.
انواع داروهای مورد استفاده در درمان لوپوس
داروهای ضد التهاب کورتیکواستروئید (کورتون) قویترین داروهای ضد التهاب هستند. آنها میتوانند علائم التهابی مانند درد، تورم و قرمزی را به سرعت کاهش دهند. با این حال، کورتونها نیز عوارض جانبی زیادی دارند.
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن، علائم التهابی مانند درد، تورم و قرمزی را کاهش میدهند. با این حال، NSAIDs عوارض جانبی کمتری نسبت به کورتونها دارند، اما همچنان میتوانند باعث ناراحتی معده، زخم معده و مشکلات کلیوی شوند.
داروهای ضد مالاریا مانند هیدروکلروکین، سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکنند و از عود لوپوس جلوگیری میکنند.
داروهای سرکوب کنندهی سیستم ایمنی مانند آزاتیوپرین، مایکوفنولات موفتیل و متوتروکسات، سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکنند و از آسیب به اندامها جلوگیری میکنند.
داروهای بیولوژیک، پروتئینهای مصنوعی هستند که با هدف قرار دادن سلولهای یا مولکولهای خاص سیستم ایمنی بدن، به درمان لوپوس کمک میکنند.
همه ی این درمان ها برای جلوگیری یا کنترل عوارض و کاهش خطر آسیب اندام ها می باشد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0