مجله

تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 8 می 2025 - 17:56
23 بازدید
کد خبر : 27774
ارتودنتیست همان متخصص ارتودنسی است که در حوزه ارتودنسی دندان تخصص دارد.
به چه کسی ارتودنتیست گفته می شود و چه کاری انجام می دهد؟

برای تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های دندانی و فکی مانند نامرتبی دندان ها، فاصله بین دندان ها، روی هم رفتگی دندان ها، جلو و عقب رفتگی فک ها و … باید به متخصص ارتودنسی در کرج، تهران یا هر شهر و منطقه دیگری مراجعه کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر درباره این تخصص در حوزه دندانپزشکی صحبت کنیم.

ارتودنتیست چه کسی است؟

ارتودنتیست دندانپزشکی است که برای تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های دندان و فک آموزش دیده است. متخصصین ارتودنسی قادر به کنترل و درمان هر گونه مشکلات دندانی و فکی هستند و همچنین این متخصصین می توانند از بروز این ناهنجاری ها در آینده نیز جلوگیری می کنند.

انجام ارتودنسی دندان هیچ گونه محدودیت سنی ندارد و هر فردی در هر سن و سالی می توانند به متخصصین ارتودنسی مراجعه کنند.

نامرتبی دندان ها یا ناهنجاری های فکی علاوه بر تاثیری که در زیبایی و لبخند افراد دارند می توانند منجر به مشکلات دندانی از جمله پوسیدگی دندان، بیماری لثه و جویدن سخت یا دردناک شود.

متخصص ارتودنسی چه می کند؟

متخصصین ارتودنسی از دستگاه های ثابت و متحرک دندان مانند بریس ها، نگهدارنده ها و باندها برای تغییر موقعیت دندان ها در دهان استفاده می کنند، که هزینه ارتودنسی نیز بر اساس روش درمانی، میزان ناهنجاری دندانی و شدت آن محاسبه می شود.

درمان ارتودنسی برای ناهنجاری های دندانی زیر کاربرد دارد:

  • دندان های کج
  • مشکلات گاز گرفتن، مانند اوربایت یا آندربایت
  • دندان های شلوغ یا دندان هایی که خیلی از هم فاصله دارند
  • ناهماهنگی فک

هدف از درمان ارتودنسی بهبود بایت شما است. دندان هایی که صاف و یکنواخت هستند با دندان های مقابل در فک شما هم راستا می شوند.

در حالی که ممکن است تصور کنید ارتودنتیست ها عمدتاً برای کودکان یا نوجوانانی هستند که به بریس نیاز دارند، آنها می توانند مشکلات دندانی را در هر سنی اصلاح کنند.

متخصص ارتودنسی چه می کند؟

ارتودنتیست ها چه فرقی با دندانپزشکان عمومی دارند؟

ارتودنتیست ها پس از گذراندن دوره 6 ساله دندانپزشکی عمومی حدود 3 الی 4 سال هم دوره تخصص ارتودنسی را پشت سر می گذارند. با این تفاسیر همه ارتودنتیست ها دندانپزشک هستند، اما همه دندانپزشکان ارتودنتیست نیستند.

برنامه های رزیدنتی ارتودنسی آموزش های فشرده و متمرکزی را برای متخصصان دندانپزشکی ارائه می دهد. آنها بر دو حوزه تمرکز می کنند:

  • ارتودنسی: نحوه حرکت صحیح و ایمن دندان ها
  • ارتوپدی دندانپزشکی صورت: نحوه هدایت صحیح رشد در دندان ها، فک و صورت

هنگامی که یک متخصص ارتودنسی دوره آموزشی خود را به پایان رساند، می تواند کلینیک ارتودنسی داشته باشد و یا در کلینیک های دندانپزشکی به عنوان متخصص ارتودنسی فعالیت داشته باشد.

دلایل مراجعه به متخصص ارتودنسی

نامرتبی دندان ها یا مال اکلوژن، شایع ترین دلیل مراجعه افراد به متخصص ارتودنسی است. اکثر این مشکلات ارثی است و نتیجه تفاوت اندازه بین فک بالا و پایین یا بین فک و دندان است.

در صورتی که مشکلات زیر را دارید ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص ارتودنسی داشته باشید:

  • شلوغ بودن یا نبود فضای کافی برای همه دندان های شما
  • اوربایت، زمانی که دندان های بالایی روی دندان های پایینی شما می آیند
  • آندربایت، زمانی که دندان های پایین شما خیلی جلوتر است.
  • کراس بایت، زمانی است که وقتی دهان بسته است، دندان های بالایی پشت دندان های پایین قرار می گیرند.
  • اپن بایت یا شکاف عمودی بین دندان های جلویی پایین و بالا دارید.
  • خط وسط نامناسب، زمانی که مرکز دندان های پایین و بالایی شما در یک راستا قرار نمی گیرند.

تجهیزاتی که متخصص ارتودنسی استفاده می کند

مال اکلوژن منجر به ازدحام بیش از حد دندان، بدشکل شدن فک، یا الگوهای نامنظم بایت می شود. مال اکلوژن معمولا با موارد زیر درمان می شود:

بریس های ارتودنسی

ارتودنتیست شما باندهای مربعی فلزی، سرامیکی یا پلاستیکی را به دندان های شما می چسباند. مجموعه‌ ای از سیم‌ ها یا فنرها با نیرویی که وارد می ‌کنند باعث تغییر موقعیت دندان ها و هدایت آنها به موقعیت اصلی خود می شوند.

الاینر ارتودنسی

در صورتی که مال اکلوژن و ناهنجاری دندانی شما جزئی باشد، در صورت صلاحدید متخصص ارتودنسی می توانید به جای بریس های فلزی یا سرامیکی از بریس های متحرک و شفاف که الاینر نام دارد، استفاده کنید.

الاینر ارتودنسی

هدگیر ارتودنسی

برخی از افراد برای کمک به جابجایی دندان ها در راستای فشار خارج از دهان به هدگیر ارتودنسی نیاز دارند.

نگهدارنده ارتودنسی

بعد از بریس ها یا ترازکننده ها، باید از یک نگهدارنده یا ریتینر ارتودنسی استفاده کنید. نگهدارنده وسیله ای سفارشی است که پس از اتمام درمان ارتودنسی دندان های شما را در جای خود نگه می دارد و از بازگشت نتایج ارتودنسی جلوگیری می کند.

گسترش دهنده کام

گسترش دهنده های کام به گشاد شدن فک بالایی شما کمک می کنند. از این نوع ابزار ارتودنسی اغلب برای کودکان استفاده می شوند. گسترش دهنده های فک می توانند بدون نیاز به کشیدن دندان فضای اضافی در دهان ایجاد کنند.

جراحی ارتوگناتیک در چه صورتی لازم است؟

اگر دچار آندربایت یا اوربایت شدید هستید، ممکن است به جراحی ارتوگناتیک (که به آن جراحی ارتودنسی نیز گفته می شود) برای بلند کردن یا کوتاه کردن فک نیاز داشته باشید.

ارتودنتیست ها از سیم، پیچ های جراحی یا صفحات برای حمایت از استخوان فک شما استفاده می کنند. فقط در صورتی جراحی فک را انجام می دهید که در سنین بالا هستید (رشد شما متوقف شده است) و سایر درمان های ارتودنسی موثر واقع نشده باشند.

مزایای درمان های ارتودنسی چیست؟

اصلاح مال اکلوژن دندانی و ناهنجاری های دندانی و فکی علاوه بر اصلاح طرح لبخند، افزایش زیبایی چهره شما و در نهایت افزایش اعتماد به نفستان مزایای دیگری نیز دارد که عبارتند از:

  • گاز گرفتن، جویدن و صحبت کردن را برایتان آسان تر می کند.
  • کاهش درد ناشی از اختلالات مفصل گیجگاهی فکی
  • به دلیل مرتب شدن دندان ها، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن برایتان راحت تر می شود که نتیجه آن کاهش احتمال پوسیدگی دندان ها خواهد بود.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نوزده + 9 =