مجله

تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 6 مارس 2025 - 22:04
47 بازدید
کد خبر : 19724

رابطه بین افسردگی و چرخه قاعدگی یا همان پریود شدن خانم ها پیچیده است و ممکن است بر افراد مختلف به شیوه‌های متفاوتی تأثیر بگذارد.

افسردگی و پریود نشدن خانم ها

رابطه بین افسردگی و چرخه قاعدگی یا همان پریود شدن خانم ها پیچیده است و ممکن است بر افراد مختلف به شیوه‌های متفاوتی تأثیر بگذارد. در حالی که هم افسردگی و هم درمان‌های آن می‌توانند بر چرخه ماهانه شما تأثیر بگذارند، روش‌هایی نیز برای کاهش این تأثیرات وجود دارد.

تأثیرات افسردگی و قاعدگی بر زندگی روزمره شما بسیار مهم است، بنابراین طبیعی است که سوالاتی داشته باشید. ممکن است از خود بپرسید:

  • آیا افسردگی می‌تواند پریودم را به تأخیر بیندازد؟
  • آیا داروهای ضد افسردگی بر چرخه قاعدگی من تأثیر می‌گذارند؟
  • افسردگی و پریود نشدن ارتباطی با هم دارند؟
  • یا پریود شدن افسردگی را تشدید می کند یا نه؟

برای پاسخ به این سوالات و موارد دیگر، در ادامه به بررسی شواهد می‌پردازیم.

چرخه قاعدگی

ابتدا باید ببینیم چگونه یک چرخه قاعدگی عادی کار می‌کند؟

تقریباً هر ماه (هر 24 تا 38 روز)، تخمدان‌ها یک تخمک آزاد می‌کنند و رحم پوشش داخلی خود را ضخیم می‌کند (آندومتر) تا برای بارداری آماده شود. اگر تخمک بارور نشود، آندومتر به‌صورت قاعدگی (ترکیبی از خون، مخاط و بافت) دفع می‌شود. به یاد داشته باشید که چرخه شما فقط شامل قاعدگی نیست و تجربه هر فرد می‌تواند متفاوت باشد.

چگونه بفهمیم که مشکل افسردگی وجود دارد؟

تاثیر افسردگی بر پریود خانم ها

آمنوره هیپوتالامیک زمانی رخ می‌دهد که استرس فیزیکی یا روانی مزمن باعث می‌شود که سیستم تولید مثل به‌طور موقت از کار بیفتد. این اتفاق به دلیل افزایش سطح کورتیزول هورمون “استرس” در زمان‌های استرس‌ زا رخ می‌دهد. این موضوع بر هیپوتالاموس، بخشی از مغز که به‌ واسطه غده پیتوئیتاری در تنظیم سیستم تولید مثل نقش دارد، تأثیر می‌گذارد.

وقتی سطح کورتیزول بالا است، ممکن است هیپوتالاموس سیگنال لازم را به غده پیتوئیتاری ندهد تا هورمون‌هایی را ترشح کند که تخمدان‌ها را به آزاد کردن تخمک وادارد یا این کار را به تأخیر بیندازد. در نتیجه، قاعدگی شما ممکن است دیرتر یا اصلاً پیش نیاید.

تحقیقات نشان می‌دهد که افراد با استرس مزمن مستعد افسردگی هستند و کسانی که افسرده هستند، احتمال تجربه استرس در آنها بیشتر است. همچنین، افرادی که در حال گذار از مراحل تولید مثلی مانند بلوغ یا بارداری هستند، ممکن است در برابر استرس و افسردگی آسیب‌ پذیرتر باشند.

استرس می‌تواند با هر شرایط سلامت روانی رخ دهد. احتمالاً بیشترین تأثیر را بر منظم بودن قاعدگی دارد.استرس احتمالاً علت اصلی پریود نشدن است، نه افسردگی.

برخی از افراد با افسردگی، استرس مزمن، یا هر دو ممکن است وزن قابل توجهی از دست بدهند یا اضافه کنند، که این نیز می‌تواند بر سطح هورمون‌ها و قاعدگی تأثیر بگذارد.

آیا افسردگی می‌تواند پریودم را به تأخیر بیندازد؟

بله، می‌تواند.

تحقیقاتی وجود دارد که نشان می‌دهد افراد مبتلا به اضطراب معمولاً دوره‌ های قاعدگی کوتاه‌ تری دارند و افراد افسرده احتمال بیشتری دارد که سیکل‌ های نامنظم داشته باشند.

یکی از شایع‌ ترین دلایل تاخیر یا عدم پریود، آمنوره هیپوتالامیک عملکردی یا آنوولاسیون ناشی از استرس است.

این اساساً یک مکانیسم بقاست: بدن شما تصمیم می‌گیرد که این زمان مناسب برای نگرانی در مورد تولید مثل نیست و تخمک‌ گذاری را متوقف می‌کند. عدم تخمک‌ گذاری چرخه را مختل می‌کند. پریودهای شما ممکن است متوقف شود یا نامنظم‌ تر شوند.

این امر می‌تواند صرفاً به دلیل استرس عاطفی ناشی از افسردگی یا تغییرات در اشتها و رژیم غذایی شما در صورت کم‌خوردن هنگام افسردگی رخ دهد.

داروهای ضد افسردگی بر ماده شیمیایی سروتونین که یک انتقال دهنده عصبی مرتبط با افسردگی و اضطراب است، تاثیر می گذارند. با این حال سروتونین در انعقاد خون نیز نقش دارد.

این امر ممکن است توضیح دهد که چرا به نظر می‌رسد داروهای ضد افسردگی خطر خونریزی شدید را افزایش می‌دهند. برخی از داروهای ضد افسردگی نیز با افزایش سطح هورمون پرولاکتین مرتبط شده‌اند، که می‌تواند از تخمک‌گذاری جلوگیری کند. ممکن است منجر به اختلال در چرخه قاعدگی شود، مانند پریود نشدن یا نامنظم شدن یا تغییر در جریان قاعدگی.

آیا پریود می‌تواند افسردگی را بدتر کند؟

پریود افسردگی را بدتر می کند؟

همچنین باید به این نکته اشاره کرد که رابطه بین افسردگی و چرخه قاعدگی به صورت دو طرفه کار می‌کند. یک مطالعه منتشر شده در سال 2005 نشان داد که 64 درصد از زنان مبتلا به افسردگی از “تشدید علائم قبل از قاعدگی” رنج می‌برند.

به عبارت دیگر، علائم افسردگی برای اکثر زنان در پنج تا ده روز قبل از پریود بدتر می‌شود. برای زنان مبتلا به اختلال افسردگی پیش از قاعدگی، علائم افسردگی می‌توانند شدید باشند و حتی ممکن است به افکار خودکشی منجر شوند.

چگونه می‌توانم اثرات افسردگی بر پریودم را کاهش دهم؟

اگر افسردگی یا داروهای ضد افسردگی چرخه قاعدگی شما را مختل می‌کنند، با پزشک خود صحبت کنید. هیچ راه حل واحدی وجود ندارد، اما تغییرات در سبک زندگی ممکن است به کاهش اثرات ناشی از استرس کمک کند.

تا حد امکان، سعی کنید به اندازه کافی غذا بخورید تا بدن شما را تغذیه کنید، به اندازه کافی بخوابید تا استراحت کنید، و به‌ صورت متوسط ورزش کنید. حرکات ملایم مانند پیاده‌ روی و یوگا می‌توانند در کاهش استرس کمک کنند، همچنین تمرینات تنفس یا آگاهی‌ بخشی و خاطره‌ نویسی نیز می‌ توانند مفید باشند.

اگر به نظر می‌رسد داروهای ضد افسردگی علائم شما را بدتر می‌کنند، با پزشک خود در مورد درمان‌های غیر دارویی برای افسردگی صحبت کنید. این روش‌ها ممکن است شامل درمان‌های گفتاری مانند مشاوره یا روان‌ درمانی شناختی – رفتاری، یا درمان تحریک مغناطیسی مغز باشد.

گزینه های درمان افسردگی در صورت ابتلا

برای درمان افسردگی باید به حالت های روانی و احساسی خود بیشتر دقت کنید:

اگر احساس ناراحتی طاقت‌ فرسایی دارید و از احساس تنهایی و بی ‌ارزشی رنج می‌ برید و نمی‌ توانید تصور کنید که اوضاع بهتر ‌شود، ممکن است از اختلال افسردگی رنج ببرید و بهتر است یکی از راههای مقابله با افسردگی را با مشورت روانشناس درمان افسردگی شروع کنید. (منبع)

درمان افسردگی از دید روانشناسی به علت ریشه ای آن بستگی دارد. اگر ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما یک بیماری زمینه ای مانند اختلال تیروئید را شناسایی کرد، رسیدگی به آن احتمالا بهترین راه حل است.

پزشک شما ممکن است روش هایی را برای کاهش افسردگی و استرس مرتبط توصیه کند. مانند تغییرات سبک زندگی، گفتار درمانی، رفتار درمانی شناختی، تجویز دارو یا درمان تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال.

تغییرات سبک زندگی برای تسکین افسردگی یا استرس

رابطه افسردگی و پریود

تحقیقات نشان داده است که برخی تغییرات سبک زندگی مانند ورزش منظم به اندازه داروهای تجویزی برای برخی از افراد مبتلا به افسردگی یا استرس مزمن موثر است. عادت هایی که سلامت روحی و جسمی را بهبود می دهند نیز می توانند مکمل درمان و داروهای تجویزی باشند.

برخی از تکنیک‌ها برای درمان افسردگی و بهبود دوره قاعدگی عبارتند از:

  • اولویت دادن به خواب
  • غذای سالم مصرف کردن
  • تمرینات تنفس عمیق
  • آرام‌ سازی عضلانی تدریجی
  • ورزش منظم
  • تعیین مرزها
  • ترک سیگار/توتون
  • مدیتیشن
  • خاطره نوبسی
  • حرف زدن درباره احساسات خود، چه با یک دوست، گروه حمایتی یا مشاور
  • یوگا

نتیجه 

اگرچه رابطه بین هورمون‌ها، قاعدگی و افسردگی به خوبی شناخته شده است، این موضوع به خوبی درک نشده است. با این حال، ما می‌دانیم که افراد در دوران گذار تولید مثلی مانند بلوغ، بارداری/ دوره پس از زایمان، و دورانی قبل از یائسگی بیشتر مستعد افسردگی، اضطراب و سایر چالش‌ های سلامت روان هستند.

اگر شما دچار افسردگی هستید، با پزشک خود صحبت کنید تا علت را مشخص کرده و درمان مناسب را برای خود پیدا کنید.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

11 + یک =