بیماری زونا یک عفونت ناشی از ویروس واریسلا-زوستر است، همان ویروس عامل ابتلا به آبله مرغان. این ویروس پس از پایان عفونت آبله مرغان سالها در سیستم عصبی شما زنده میماند و ممکن است دوباره به صورت بیماری زونا فعال شود. زونا در افراد بالای ۵۰ سال شایعتر است و در کودکان بسیار نادر است.
بیماری زونا یک عفونت ناشی از ویروس واریسلا-زوستر است، همان ویروس عامل ابتلا به آبله مرغان. این ویروس پس از پایان عفونت آبله مرغان سالها در سیستم عصبی شما زنده میماند و ممکن است دوباره به صورت بیماری زونا فعال شود. زونا در افراد بالای ۵۰ سال شایعتر است و در کودکان بسیار نادر است. این بیماری در افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی، سرطان، یا افرادی که داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی مصرف میکنند، نیز بیشتر دیده میشود. بیماری زونا معمولاً با درد یا سوزش در یک ناحیه خاص از پوست شروع میشود. این درد ممکن است شدید باشد و حتی میتواند با تب، سردرد، و خستگی همراه باشد. پس از چند روز، در ناحیه دردناک، بثورات قرمز ظاهر میشوند که به تدریج به تاولهای پر از مایع تبدیل میشوند. این تاولها پس از چند روز میترکند و زخم ایجاد میکنند. زخمهای زونا معمولاً طی ۲ تا ۳ هفته بهبود مییابند.
زونا یک بیماری ویروسی است که باعث عفونت و التهاب پوست و عصبها میشود. این بیماری توسط ویروس Varicella Zoster ایجاد میشود که همان ویروسی است که آبله مرغان را نیز به وجود میآورد. ویروس Varicella Zoster ابتدا به شکل بیماری آبله مرغان در افراد بروز میکند. پس از بهبودی کامل از این بیماری، ویروس در سلولهای عصبی بدن به خواب میرود و برای مدت طولانی غیرفعال میماند. در بعضی از موارد، ممکن است ویروس به شکل زونا فعال شود و علائم بیماری زونا را ایجاد کند.
علائم زونا با ظهور برجستگیهای دردناک روی پوست آغاز میشود. این برجستگیها به صورت گروههای کوچکی روی پوست ظاهر میشوند و با پوست اطراف متفاوت هستند. در پوستهای تیرهتر، این برجستگیها به رنگ صورتی، خاکستری، بنفش یا قهوهای دیده میشوند، در حالی که در پوستهای روشنتر، آنها به صورت برجستگیهای قرمز ظاهر میشوند. مهمترین ویژگی زونا درد است. برجستگیهای زونا ممکن است همراه با سوزش و درد شدیدی همراه باشند. علاوه بر آن، برخی افراد ممکن است علائمی مانند خارش، تورم و حساسیت در منطقه مبتلا به زونا تجربه کنند.
علائم زونا پس از چند روز به شکل برجستگیهایی میباشد که به تدریج به تاولهای پر از مایع تبدیل میشوند. این تاولها به طور معمول پس از 7 تا 10 روز خشک میشوند و به حالت پوسته پوسته در میآیند. در بیماری آبله مرغان، آفتها به تمامی نواحی بدن پخش میشوند، اما در بیماری زونا، بیشتر نیمه بالایی بدن، به ویژه نیمه تنه، تحت تأثیر قرار میگیرد. تاولها و زخمهای زونا ممکن است در نواحی دیگری که دارای رشته عصبی هستند از جمله شکم، گردن، سینه و پشت نیز ظاهر شوند.
بیماری زونا در بیش تر اوقات خطرناک نیست آسیب جدی وارد نمی کند. اما در مواقعی که راشهای تاولدار در نواحی حساس صورت بروز پیدا کنند درگر بیماری جدی است و حتی خطر مرگ به همراه دارد. انواع خطرناک زونا شامل موارد زیر هستند:
زونای صورت میتواند در یک طرف صورت بروز کند و باعث بروز بثورات پوستی شود. اگر این بثورات در نزدیکی گوش قرار بگیرند، ممکن است باعث ایجاد عفونت شوند. عوارض احتمالی این نوع زونا شامل از دست دادن شنوایی، اختلال در تعادل و ضعف عضلات صورت است.
زونای داخل دهان میتواند بسیار دردناک باشد و ممکن است خوردن را دشوار کند و حس چشایی را تحت تأثیر قرار دهد. بثورات پوستی زونا روی پوست سر میتواند در هنگام شانه زدن حساسیت ایجاد کرده و در صورت عدم درمان به لکههای طاسی دائمی منجر شود.
در زونای چشمی، بثورات تاولدار معمولاً در اطراف پلکها، پیشانی و گاهی در نوک یا کنار بینی ظاهر میشوند. علائم زونای چشمی شامل قرمزی چشم، پارگی، تورم و تاری دید است. پس از بهبود بثورات، ممکن است به دلیل آسیب عصبی هنوز هم درد در چشم احساس شود. در صورت عدم درمان، زونای چشمی میتواند منجر به مشکلات جدی مانند از دست دادن بینایی در بلندمدت و زخمهای دائمی ناشی از تورم قرنیه شود.
زونای کمر و باسن نیز ممکن است رخ دهد، و در این صورت، علائم بیماری در یک طرف ناحیه کمر و باسن ظاهر میشود.
داروها شامل: ضد ویروسها مانند آسیکلوویر، والاسیکلوویر، و فامسیکلوویر – ضد التهابها مانند ایبوپروفن – ضدتشنجها یا داروهای ضدافسردگی سهحلقهای – آنتیهیستامینها مانند دیفنهیدرامین (بنادریل) – کرمها، ژلها یا چسبهای بیحسکننده مانند لیدوکائین
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0