مجله

تاریخ انتشار : سه‌شنبه 10 سپتامبر 2024 - 9:34
206 بازدید
کد خبر : 2815

گلیسیرین درواقع محصول جانبی انواع چربی‌ها و روغن‌های هیدرولیزشده است که از نظر فیزیکی، مایعی با خواص بی‌رنگی، بی‌بویی، شفافیت و حلالیت در آب تلقی می‌شود. همچنین از نظر شیمیایی، گلیسیرین را یک الکل سه ظرفیتی در نظر می‌گیرند که در اکثر مواقع پایدار است و می‌تواند وارد واکنش‌های گوناگون شود.

انواع گلیسیرین چیست؟ معرفی انواع گلیسیرین تصویر 1

به دلیل خواص منحصر‌به‌فرد گلیسیرین، این ماده بعد از تولید از مواد اولیه مختلف و منشاهای متنوع، در درصد خلوص‌های مختلف تصفیه می‌شود تا در کاربردها و زمینه‌های گوناگون مورد استفاده قرار بگیرد. اما سوال اینجاست که با وجود پیشرفت در دستگاه‌های تصفیه، امروزه چند نوع گلیسیرین داریم؟

در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا باهم انواع گلیسیرین را هم از نظر منشا تولید و هم از نظر گرید و کاربرد بررسی کنیم.

انواع گلیسیرین از نظر منشا تولید

گلیسیرین یکی از مواد شیمیایی است که از منابع گوناگونی به دست می‌آید و همین مسئله باعث شده است که انواع گلیسیرین، خواص متفاوت و کاربردهای متنوعی داشته باشند. به صورت کلی گلیسیرین از سه منشا گیاهی،‌ حیوانی و پتروشیمی استخراج می‌گردد.

تولید گلیسیرین

گلیسیرین با منشا گیاهی

انواع گلیسیرین گیاهی را می‌توان از طبیعت و از گیاهان و دانه‌های روغنی متفاوتی به دست آورد. درواقع این نوع از گلیسیرین را بیشتر به‌واسطه انجام فرآیندهای شیمیایی بر روی روغن گیاهانی مانند سویا، پالم، روغن زیتون و روغن نارگیل بیرون می‌کشند؛ به‌طوریکه حتی اولین بار، گلیسیرین گیاهی، در سال 1779  و در حین فرآیند صابونی کردن (Saponification) روغن زیتون توسط یک شیمیدان آلمانی کشف شد و مورد استفاده قرار گرفت.

انواع گلیسیرین گیاهی عموما در خلوص 99.5 درصد به بالا تولید می‌شوند و در کاربردهای صنایع غذایی و تولید محصولات آرایشی بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

گلیسیرین با منشا حیوانی

نوع دیگری از انواع گلیسیرین، گلیسیرین با منشا حیوانی است. این نوع ماده،‌از چربی‌های حیوانی مخصوصا روغن پیه که از چربی گاو و گوسفند استخراج می‌شود تولید می‌گردد. برای تولید گلیسیرین حیوانی، عموما در یک فرآیند صابونی کردن (Saponification)، چربی‌ها را با یک ماده قلیایی مانند هیدروکسید سدیم واکنش می‌دهند. نتیجه این فرآیند منجر به تجزیه چربی‌ها به دو ماده اسید چرب و گلیسیرین می‌شود. ساختار انواع گلیسیرین حیوانی مشابه گلیسیرین‌های گیاهی و گلیسیرین‌های پتروشیمی است و کاربرد آن وابسته به روش استخراج و خالص سازی ماده نهایی ممکن است تفاوت کند.

گلیسیرین با منشا پتروشیمی

یکی دیگر از انواع گلیسیرین، گلیسیرین با منشا پتروشیمی است که آن را با نام گلیسیرین مصنوعی نیز می‌شناسند. در تولید این نوع گلیسیرین، از منابع نفتی به جای روغن‌های طبیعی و حیوانی استفاده می‌کنند که منجر به بروز ویژگی‌ها و کاربردهای متنوعی می‌شود. مواد اولیه تولید گلیسیرین پتروشیمی عموما محصول جانبی فرآیند پالایش نفت و تولید اتیلن یعنی پروپیلن است که طی فرآیندهایی مثل سنتز اپی‌کلروهیدرین و یا از طریق هیدرولیز اکسید پروپیلن به دست می‌آید. یکی از دلایلی که انواع گلیسیرین پتروشیمی را گلیسیرین سنتز شده هم می‌نامند همین است.  البته لازم به ذکر است که امروزه انواع گلیسیرین گیاهی و حیوانی بیشتر از نمونه گلیسیرین برخواسته از پتروشیمی کاربرد دارند.

انواع گلیسیرین از نظر گرید و کاربرد

تولید گلیسیرین با منشاهای مختلف و همچنین به‌کارگیری روش‌های تولید گوناگون، منجر به ایجاد انواع گلیسیرین با درصد خلوص‌های متفاوت شده است. به این ترتیب، گلیسیرین تولید شده در گریدهای مختلف می‌تواند کاربردهای گوناگونی هم داشته باشد. به صورت کلی گلیسیرین را در 4 گرید کلی به فروش می‌رسانند که عبارتند از:

گلیسیرین خام 80 درصد (Crude Glycerine)

یکی از اشکال مورد استفاده از انواع گلیسیرین، گلیسیرین خام با درصد خلوص 80 درصد است. این نمونه، یک نمونه تصفیه نشده است که به اندازه نمونه‌های تصفیه شده کاربردی است و ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارد. درواقع گلیسیرین خام در صورت تصفیه می‌تواند به انواع گلیسیرین با درصد خلوص بالاتر تبدیل شود که در کاربردهایی نظیر خوراک دام به کار می‌روند.

اما این ماده در ذات خام خود، کاربردهای شگفت‌انگیزی دارد. برای مثال از گلیسیرین خام می‌توان در سوخت‌های زیستی استفاده کرد. البته همانطور که گفتیم این ماده به دلیل خلوص کمتر، قابلیت استفاده در زمینه‌های دارویی و یا غذایی را ندارد و بیشتر در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گلیسیرین صنعتی (technical grade)

گلیسیرین صنعتی یکی از پرکاربردترین انواع گلیسیرین به حساب می‌آید. این نمونه نسبت به نمونه‌های دیگر گلیسیرین خوراکی و دارویی درصد خلوص کمتری دارد و عموما با درصد خلوص 80 الی 90 درصد در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربرد گلیسیرین صنعتی عموما در تولید انواع ضدیخ، رزین‌ها و پلاستیک‌ها است؛ هرچند آن‌ها را نمیتوان برای محصولاتی که به صورت مستقیم با پوست تماس دارند، مانند محصولات آرایشی بهداشتی، استفاده کرد.

از میان خواص انواع گلیسیرین صنعتی می‌توان به ویسکوزیته و جذب رطوبت بالا اشاره کرد. همچنین این ماده به خوبی در حلال‌هایی مانند آب و الکل حل می‌شود که باعث می‌شود استفاده از گلیسیرین در فرمولاسیون‌های مختلف محبوب باشد. خرید گلیسیرین صنعتی به خاطر چنین کاربردهایی در میان فعالان صنعتی بسیار رایج است.

انواع گلیسیرین از نظر گرید

گلیسیرین دارویی (USP Grade-Pharmaceutical)

یکی دیگر از انواع گلیسیرین، گلیسیرین دارای گرید USP است. گرید USP درواقع مجموعه‌ای از استانداردهای تعیین شده‌ و تائید شده از طرف سازمان داروسازی ایالات متحده آمریکا است و باعث می‌شود که این نوع از گلیسیرین قابلیت استفاده در انواع کاربردهای داروسازی و همچنین تولید انواع لوازم آرایشی بهداشتی را داشته باشد.

گلیسیرین دارویی معمولا خلوص بالایی در حد 99.5 درصد دارد که آن را برای کاربردهای پزشکی هم مناسب می‌کند. برای استفاده از گلیسیرین دارویی حتما باید ماده از نظر ناخالصی و آلاینده‌ها، توسط یک کارشناس حرفه‌ای بررسی شود. از خواص گلیسیرین دارویی می‌توان به قابلیت جذب رطوبت بالا، ویسکوزیته مناسب و همچنین حلالیت قوی در آب و الکل اشاره کرد.

گلیسیرین خوراکی (E422- Food Grade)

یکی دیگر از پرکاربردترین انواع گلیسیرین، گلیسیرین خوراکی است که با کد E422 در بازار جهانی شناخته می‌شود. در واقع این کد، کد افزودنی غذایی این ماده در استاندارد اروپا محسوب می‌شود. گلیسیرین خوراکی مانند گلیسیرین‌های دیگر بی‌بو و بی‌رنگ است و طعم شیرین دارد. گلیسیرین خوراکی را می‌توانند هم از منابع طبیعی و هم منابع شیمیایی تولید کنند.

خرید گلیسیرین خوراکی بیشتر به دلیل کاربرد به‌عنوان مرطوب کننده، شیرین کننده و نگهدارنده در مواد غذایی مانند نوشیدنی‌ها، سس‌ها، محصولات لبنی، شیرینی‌جات و محصولات پخته شده آماده، محبوب است.

گلیسیرین از کجا بخریم؟

برای تولیدکنندگان صنایع مختلف از جمله صنایع شیمیایی، غذایی، داروسازی، آرایشی بهداشتی و غیره، گلیسیرین یک ماده پایه و بسیار مهم در ترکیبات خط تولید به شمار می‌آید؛ از این رو، بسیار مهم است که گلیسیرین را از کجا تهیه کنیم و با چه درصد خلوصی آن را به ترکیبات نهایی اضافه کنیم؟

شرکت آذران تقطیر سهند یکی از بزرگترین واحدهای صنعتی ایران است که به صورت مستقل به تولید انواع گلیسیرین و توزیع آن‌ها می‌پردازد. این شرکت نه تنها در داخل ایران بلکه در خارج ایران نیز فعالیت دارد و گلیسیرین تولیدی توسط این شرکت، به علت کیفیت بالا و ناخالصی کم از ارزش زیادی در مصارف بین‌المللی برخوردار است. شرکت آذران تقطیر سهند، انواع گلیسیرین‌ها از جمله گلیسیرین صنعتی و گلیسیرین خوراکی را به واسطه مواد اولیه گوناگون و تبعیت از استانداردهای روز دنیا تولید می‌کند و با درصد خلوص‌های مختلف و و در کاربردهای گوناگون به فروش می‌رساند.

اگر شما هم به دنبال خرید انواع گلیسیرین باکیفیت از یک تامین کننده قابل اعتماد با شهرتی بین‌المللی هستید، می‌توانید با جست‌وجوی نام آذران تقطیر سهند، در گوگل و مراجعه به وبسایت این مجموعه، اطلاعات مورد نظر خود را پیدا کنید.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

دو × 5 =