تا به حال برایتان پیش آمده است که با دیدن صورت خود در آینه، متوجه لکهای کوچکی شوید که در اطراف لبها، چشمها و یا گونههایتان وجود دارند؟
پادکست علت لک صورت و راههای پیشگیری و درمان آن
تا به حال برایتان پیش آمده است که با دیدن صورت خود در آینه، متوجه لکهای کوچکی شوید که در اطراف لبها، چشمها و یا گونههایتان وجود دارند؟ حتما با خودتان هم فکر کردهاید که دلیل ظاهر شدن این لکهای تیره چیست و چطور میتوان آنها را درمان کرد!
نگران نباشید! ادامه این مطلب را بخوانید و با علت لک صورت و راههای پیشگیری و درمان آن آشنا شوید.
لکهای صورت انواع متفاوتی دارند و به دلایل مختلفی روی پوست ظاهر میشوند. برخی از این لکها قابل درمان هستند و به کمک روشهای کلینیکی محو یا کمرنگ میشوند. بسیاری از افراد نیز ترجیح میدهند تا این لکها را به کمک محصولات آرایشی کمرنگ یا محو کنند.
اگر شما هم میخواهید با آرایش بخشی از لکهای صورت خود را بپوشانید، میتوانید با مطالعه آموزش آرایش صورت لکه دار با ترفندهای مهم در این زمینه آشنا شوید. در ادامه به برخی از متداولترین انواع لکهای صورت و علائم آنها اشاره میکنیم:
همانطور که از نامشان پیداست، لکههای مادرزادی یا علائم ماه گرفتگی در زمان تولد یا چند ماه پس از آن روی پوست ظاهر میشوند. این لکها میتوانند شکلها، اندازهها و رنگهای مختلفی مانند قهوهای، خاکستری، سیاه و حتی آبی داشته باشند.
این احتمال وجود دارد که لکهای مادرزادی بعد از افزایش سن و با گذشت زمان کمرنگ شوند، با این حال برخی از آنها دائمی هستند و تا آخر عمر به عنوان یک نشان منحصر به فرد روی پوست باقی میمانند.
برخی از لکها با روند افزایش سن و در افراد بالای ۵۰ سال بوجود میآیند. این لکها قهوهای مایل به زرد تا قهوهای تیره هستند و معمولا در پشت دستها، روی پاها، صورت و شانهها دیده میشوند. لکهای پیری دردی ندارند و معمولا با پوست هم سطح هستند، با این حال به دلیل تعدادی بالای این لکها بسیاری از افراد ترجیح میدهند آنها را از بین ببرند.
ملاسما نوع دیگری از لکهای پوستی است که به دلیل قرار گرفتن در معرض آفتاب، تغییرات هورمونی (مانند بارداری) یا مصرف برخی از داروها روی پوست ظاهر میشود. گونهها، پیشانی، پل بینی، بالای لب، چانه و سینهها از جمله مناطق اصلی هستند که تحت تاثیر این نوع لک قرار میگیرند.
بد نیست که بدانید بانوان بیشتر از آقایان در معرض ابتلا به ملاسما قرار دارند. لکهای ناشی از ملاسما بیشتر از لکهای دیگر شانس درمان و بهبود دارند و معمولا با گذشت زمان و یا به کمک کرمهای روشن کننده موضعی، لیزر و یا درمانهای کلینیکی کمرنگ میشوند.
ویتیلیگو یا پیسی یک ناهنجاری تولید رنگدانه است که خود را به شکل لکههای سفید در نواحی مختلف بدن نشان میدهد. این بیماری خود ایمنی حدود ۱ درصد از جمعیت دنیا را به خود درگیر کرده است و معمولا علائم خود را تا قبل از ۴۰ سالگی بروز میدهد.
لکهای سفید ویتیلیگو معمولا روی صورت، دهان، پلکها، انگشتان دست، مچ دست، زیر بغل، کشاله ران، اندام تناسلی و داخل دهان بوجود میآیند.
تینه آ ورسیکالر یک عفونت قارچی است که رنگ پوست را به شکل لکههای مسطح کمرنگ تغییر میدهد. این بیماری بدون علامت است و معمولا باعث ایجاد چندین لکه پوسته پوسته به رنگهای برنزه، قهوهای، گلبهی، صورتی یا سفید روی تنه، گردن، شکم و حتی صورت میشود.
خال یک ضایعه خوشخیم پوستی است که به دلیل تجمع رنگدانهها در بخشهایی از پوست بوجود میآید. خالها مادرزادی یا اکتسابی هستند و میتوانند در همه جای بدن مانند صورت و اندامها دیده شوند. جالب است که بدانید برخی از خالهای برجسته با لیزر و یا جراحی از سطح پوست حذف میشوند، با این حال برخی دیگر برای همیشه روی پوست میمانند.
به شما گفتیم که لکها به دلایل مختلفی روی پوست ظاهر میشوند. بعضی از علتهای اصلی ایجاد لک روی پوست به شرح زیر هستند:
ژنتیک: بسیاری از لکهای تیره سابقه ژنتیکی دارند و به دلایل وراثتی روی پوست بوجود میآیند.
افزایش سن: بسیاری از افراد با افزایش سن، شاهد پدیدار شدن لکهای تیره روی صورت خود هستند.
آفتاب: اگر پوست به مدت طولانی در معرض اشعه UV آفتاب قرار بگیرد، برای محافظت از خود ملانین یا رنگدانههای پوستی بیشتری میسازد. بنابراین تماس مستقیم با نور آفتاب باعث افزایش لکهای پوستی میشود.
مصرف دارو: مصرف بعضی داروهای هورمونی، ضد مالاریا و ضد سرطان میتواند شانس ابتلا به لکهای پوستی را افزایش دهد.
بیماری: بسیاری از لکهای تیره به دلیل بیماریهایی مانند لوپوس، اریتماتویا، روماتیسم، مشکلات کبدی و مشکلات ریوی روی پوست ظاهر میشوند.
دستکاری جوش: اگر زخم یا جوشهای صورت خود را دستکاری کنید، این احتمال وجود دارد که بعدها شاهد بوجود آمدن لک در آن نواحی باشید.
بارداری: بسیاری از بانوان در طول بارداری شاهد بوجود آمدن لکهای تیره در نواحی چانه و پیشانی هستند. این لکها معمولا پس از بارداری از بین میروند، با این حال کمرنگ و برطرف شدن آنها به زمان زیادی نیاز دارد.
فرو رفتن مو به داخل پوست: برخی اوقات موهای صورت به جای بیرون آمدن از داخل فولیکول، به درون پوست نفوذ میکند. این موضوع معمولا به دلیل شیو کردن و یا اپیلاسیون موها اتفاق میافتد و میتواند باعث ایجاد لک شود.
برخی از درمانهای رایج برای رفع لک صورت عبارتند از:
درمان لکهای صورت علاوه بر هزینه و وقت، به صبر و زمان زیادی نیاز دارد. بنابراین بهتر است که به جای درمان به سراغ پیشگیری بروید و به کمک روشهای زیر از ایجاد لکهای جدید جلوگیری کنید:
مصرف مداوم ضد آفتاب: هر روز پیش از ترک خانه کرم ضد آفتاب sunscreen بزنید تا پوست شما از نفوذ اشعههای UVA و UVB در امان بماند.
استفاده از محصولات مراقبتی مناسب: فراموش نکنید که مصرف کرمها، لوسیونها و سایر محصولات حاوی ویتامین C، نیاسینامید و آنتیاکسیدانها، تولید ملانین را کاهش داده و از ایجاد لکهای قهوهای پیشگیری میکند.
مراقبت از پوست در برابر التهاب: به جای آنکه زخم یا جوشهای صورت خود را دستکاری کنید، آنها را به محصولات ضد جوش و ضد التهاب آغشته نمایید تا در کمترین زمان از بین بروند.
رژیم غذایی مناسب: از خوردن غذاهای فست فود و فرآوری شده خودداری کرده و به جای آن غذاهای حاوی ویتامین C، ویتامین B12 و مواد معدنی را در رژیم خود بگنجانید.
در این مطلب به شما گفتیم که چرا لکهای تیره روی پوست ظاهر میشوند و چگونه میتوان آنها را به تدریج کمرنگ یا محو کرد. فراموش نکنید که استفاده از ضد آفتاب و محصولات مراقبتی، بیشترین تاثیر را در پیشگیری از لکهای جدید صورت دارد. تا یادمان نرفته است بگوییم که برای اثرگذاری بیشتر این محصولات، بهتر است در زمان خرید فقط به فروشگاههای معتبر مراجعه کنید تا نسبت به تهیه کالاهای اصل و باکیفیت مطمئن باشید.
سوالات متداول
از آنجا که سوالات متعددی در زمینه انواع لک صورت و راههای درمان آن وجود دارد، در ادامه به برخی از متداولترین آنها اشاره میکنیم:
چرا صورت لک میاره؟
ژنتیک، قرار گرفتن در معرض آفتاب، تغییرات هورمونی، بیماری، مصرف دارو و افزایش سن برخی از دلایل بروز لک هستند.
سریع ترین راه از بین بردن لک قهوه ای صورت چیست؟
بسته به تجویز پزشک، روشهایی مانند مصرف داروهای ضد لک، لیزر و یا لایه برداری میتوانند در درمان لکهای قهوهای موثر باشند.
کمبود کدام ویتامین باعث لک صورت میشود؟
کمبود ویتامینهای C و B12 میتواند احتمال بروز لکهای صورت را افزایش دهد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0