مجله

تاریخ انتشار : شنبه 1 مارس 2025 - 16:27
94 بازدید
کد خبر : 18957

تعطیلات نوروز برای خیلی از ما مثل یک نفس راحت در میان شلوغی‌های زندگی می‌رسد. از چند ماه قبل برنامه می‌ریزیم که کجا برویم، چه چیزی بخوریم و با چه کسانی دور هم جمع شویم.

شوک بعد از تعطیلات عید!

تعطیلات نوروز برای خیلی از ما مثل یک نفس راحت در میان شلوغی‌های زندگی می‌رسد. از چند ماه قبل برنامه می‌ریزیم که کجا برویم، چه چیزی بخوریم و با چه کسانی دور هم جمع شویم. اما وقتی سیزده‌به‌در به پایان می‌رسد و به روال عادی زندگی برمی‌گردیم، گاهی با یک حس عجیب روبه‌رو می‌شویم؛ انگار تعطیلات به جای اینکه حالمان را بهتر کند، یک جورهایی ما را خسته و سردرگم کرده است! ترازو عددهایی نشان می‌دهد که انتظارش را نداشتیم، اعصابمان از برنامه‌های فشرده هنوز آرام نشده و یک سرماخوردگی یا دل‌درد هم انگار از جایی پیدا شده است. اینجاست که به خودمان می‌گوییم: “این دیگر چه بود؟!”

خودم پارسال چنین تجربه‌ای داشتم. وقتی تعطیلات تمام شد، با دو کیلو اضافه‌وزن، یک سردرد عجیب از کم‌خوابی و یک خستگی که انگار قرار نبود برود، به زندگی روزمره برگشتم. همان موقع تصمیم گرفتم که سال بعد دیگر این‌طور غافلگیر نشوم و فکری برای این شوک بعد از تعطیلات بکنم. در این متن می‌خواهم چند راهکار ساده و کاربردی که پیدا کردم را با شما به اشتراک بگذارم تا شما هم بتوانید نوروزتان را با حال خوب به پایان برسانید و سال جدید را پرقدرت شروع کنید.

چاقی نوروزی: چرا پیش می‌آید و چه کنیم؟

بیایید صادق باشیم؛ نوروز بدون شیرینی، آجیل و غذاهای خوشمزه انگار چیزی کم دارد! من هم از آن دسته آدم‌هایی هستم که نمی‌توانم به آجیل یا سمنو “نه” بگویم. اما مشکل اینجاست که این خوراکی‌ها به سرعت کالری دریافتی‌مان را بالا می‌برند و چون در تعطیلات کمتر تحرک داریم، این اضافه‌وزن خودش را خیلی زود نشان می‌دهد. پارسال جایی خواندم که یک مشت آجیل مخلوط نزدیک به ۶۰۰ کالری دارد! حالا تصور کنید چند بار در روز دستمان به سمت ظرف آجیل می‌رود.

برای پیشگیری، لازم نیست خودمان را از این لذت‌ها محروم کنیم. یک راه ساده این است که کمی تعادل را رعایت کنیم. مثلاً به جای اینکه تمام روز آجیل بخوریم، یک کاسه کوچک برداریم و فقط همان را در طول روز بخوریم. یا اگر در مهمانی چند نوع غذا هست، به جای اینکه از همه یک بشقاب پر بکشیم، مقدار کمی از هر کدام امتحان کنیم. یک ترفند دیگر که خودم امتحان کردم این بود که قبل از مهمانی یک لیوان آب یا یک میوه مثل سیب خوردم تا معده‌ام کمی پر شود و کمتر وسوسه شوم که زیاده‌روی کنم.

بعد از تعطیلات هم اگر دیدید وزنتان بالا رفته، به جای ناراحتی، یک برنامه سبک بچینید. مثلاً پیاده‌روی روزانه را شروع کنید یا با کسی که تغذیه را خوب می‌فهمد مشورت کنید تا یک برنامه ساده به شما بدهد. من خودم چند بار از اینستاگرام ایده گرفتم، ولی یک بار هم با یک متخصص تغذیه آنلاین صحبت کردم و نتیجه بهتری گرفتم.

اضافه وزن در نوروز خیلی رایج است.

استرس نوروزی: از کجا می‌آید و چطور مدیریتش کنیم؟

تصور کنید تعطیلات شروع شده و می‌خواهید هم به خانه فامیل سر بزنید، هم سفر بروید، هم خانه‌تکانی را تمام کنید. در این میان، خواب و استراحتتان به‌هم می‌ریزد و آخر سر با یک ذهن آشوب‌زده و اعصاب خسته به زندگی عادی برمی‌گردید. پارسال من همین اشتباه را کردم؛ یک روز در شمال بودم، روز بعد خانه خاله‌ام رفتم و شبش هم تا دیروقت مهمان داشتم. نتیجه‌اش یک سردرد بود که تا دو روز با من ماند.

امسال تصمیم گرفتم برای جلوگیری از این مشکل، یک برنامه مشخص داشته باشم. به خودم گفتم روزی دو دیدار کافی است و بقیه را برای بعد از تعطیلات نگه داشتم. یک روز هم وسط تعطیلات را کاملاً خالی گذاشتم تا فقط استراحت کنم و یک فیلم ببینم. این کار خیلی کمک کرد که آن حس کلافگی آخر تعطیلات را تجربه نکنم.

یک راه دیگر هم این است که اگر حس کردید استرس دارد اذیتتان می‌کند، چند دقیقه بنشینید و نفس عمیق بکشید. یک بار ویدئویی دیدم که می‌گفت نفس عمیق ضربان قلب را آرام می‌کند و واقعاً جواب داد. اگر باز هم ذهنتان شلوغ بود، با کسی که حال دلتان را می‌فهمد صحبت کنید. حتی یک روانشناس آنلاین می‌تواند در چند دقیقه راهکاری ساده به شما بدهد که خودتان را جمع و جور کنید.

بخاطر تغییر برنامه زندگی، استرس در دوران عید بوجود می‌آید.

بیماری‌های نوروزی: از سرماخوردگی تا مشکلات گوارشی

وقتی تعطیلات می‌رسد، هوا عوض می‌شود، خوابمان کم می‌شود و یک سری ویروس هم انگار منتظرند که سراغمان بیایند. پارسال از سفر برگشتم و یک سرماخوردگی گرفتم که فکر می‌کنم از شلوغی رستوران بین راه بود. یا یک بار بعد از خوردن چند مدل غذای سنگین در مهمانی، تا صبح دل‌درد داشتم.

برای اینکه این اتفاق نیفتد، چند کار ساده می‌توانیم انجام دهیم. مثلاً در سفر یک ژاکت اضافه همراهمان ببریم که اگر هوا سرد شد، غافلگیر نشویم. دست‌هایمان را بیشتر بشوییم، به‌خصوص قبل از غذا خوردن در جاهای عمومی. اگر هم حس کردیم معده‌مان اذیت می‌کند، به جای اینکه باز هم غذا بخوریم، یک چای نبات یا دمنوش سبک درست کنیم.

اگر بعد از تعطیلات دیدید علائمی مثل تب یا سرفه دارید که قطع نمی‌شود، بهتر است سریع با یک پزشک صحبت کنید. دوسال پیش یک بار حس کردم گلویم چرک کرده، کمی در اینترنت جست‌وجو کردم و چند راهکار خانگی پیدا کردم، ولی چون مطمئن نبودم، با یک دکتر مشورت کردم و سریع خوب شدم.

در عید نوروز معمولا دلدرد بخاطر غذاها اتفاق می‌افتد.

شروع دوباره برای سال جدید

حالا که تعطیلات پیش رویمان است، به جای اینکه خودمان را سرزنش کنیم که چرا این‌طور شد، بیاییم یک شروع تازه داشته باشیم. چاقی، استرس و بیماری بخشی از زندگی‌اند، ولی با چند تغییر کوچک می‌شود جلوی بدتر شدنشان را گرفت. من خودم تصمیم گرفتم امسال بعد از تعطیلات پیاده‌روی را شروع کنم، غذاهایم را کمی سبک‌تر کنم و اگر چیزی اذیتم کرد، سریع دنبال راه‌حل بگردم.

منبع خوبی که این مدت به کارم آمده، سایت‌هایی هستند که اطلاعات پزشکی ساده و قابل فهم دارند. مثلاً یک بار در سایت drsaina.com مطلبی درباره آنفولانزا خواندم که خیلی کمکم کرد و حتی گزینه‌ای داشت که می‌توانستم مستقیم با یک پزشک صحبت کنم. این‌طور جاها واقعاً به آدم کمک می‌کنند که حالش را بهتر کند، بدون اینکه دردسر زیادی بکشد.

خلاصه اینکه نوروز یک فرصت فوق‌العاده برای حال خوب است، ولی اگر حواسمان باشد، می‌توانیم بعدش هم حالمان را خوب نگه داریم. شما چه کارهایی می‌کنید که از این شوک بعد از تعطیلات در امان بمانید؟

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

13 + دوازده =