مجله

تاریخ انتشار : جمعه 14 مارس 2025 - 22:53
35 بازدید
کد خبر : 20765

رشد جنین در رحم یک فرآیند فوق العاده زیبا و پیچیده است. در هر ماه بارداری جنین دچار تغییر و تحولاتی می‌شود که او را برای زندگی در محیط خارج از رحم آماده می‌سازد. در فرایند رشد هر ماه بارداری اهمیت خاص خود را دارد.

راهنمای کامل رشد جنین در ماه‌های اول تا نهم

رشد جنین در رحم یک فرآیند فوق العاده زیبا و پیچیده است. در هر ماه بارداری جنین دچار تغییر و تحولاتی می‌شود که او را برای زندگی در محیط خارج از رحم آماده می‌سازد. در فرایند رشد هر ماه بارداری اهمیت خاص خود را دارد. در ادامه قصد داریم یک راهنمای کامل از رشد مرحله به مرحله جنین در ماه‌های مختلف بارداری به شما ارائه دهیم اما به خاطر داشته باشید که بارداری‌های مختلف با سرعت‌های متفاوتی پیش می‌روند و این موضوعی طبیعی است.

ماه اول بارداری

پس از لقاح تخمک و اسپرم، سلول حاصله شروع به تقسیم شدن به سلول‌های بیشتری می‌کنند. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که تخم بارور شده در امتداد لوله فالوپ به سمت رحم حرکت می‌کند. در نهایت وقتی تخمک بارور شده به رحم می‌رسد، به مجموعه‌ای از سلول‌ها تبدیل شده که در حفره رحم شناور می‌شوند تا زمانی که در نهایت در دیواره رحم قرار بگیرند.

به این پدیده لانه گزینی می‌گویند که می‌تواند با گرفتگی، درد و خونریزی مختصری همراه باشد یا می‌تواند بی‌علامت باشد. اگر سیکل قاعدگی‌تان 28 روزه باشد، این اتفاق تقریباً 4 هفته پس از اولین روز از آخرین دوره قاعدگی رخ می‌دهد.

ماه اول، ماه حساسی از رشد است و زیرا جنین بسیار آسیب‌پذیر است بنابراین مراقبت‌های خاص خود را دارد.

به نقل از سایت gahvare.net

چه کارهایی در ماه اول بارداری نباید انجام داد؟

در ماه اول بارداری می‌بایست روی سبک زندگی خود تمرکز کنید و تغییرات مورد نیاز را اعمال کنید؛ زیرا اولین ماه یک دوره حساس در زندگی کودک است. این تغییرات شامل تغییر در تغذیه، فعالیت‌های بدنی، مصرف داروها و مراقبت‌های ضروری است.

ماه دوم بارداری

در هفته پنجم جنین تقریباً به اندازه یک دانه برنج (حدود 2 میلی متر طول) بوده و با چشم غیرمسلح نیز قابل مشاهده است. در همین مراحل اولیه یک مغز 2 بخشی و نخاع شروع به شکل گیری می‌کنند.

در هفته ششم بارداری (3-4 هفته پس از لقاح)، جنین سر و چشم و گوش ساده و تکامل نیافته‌ یا اولیه دارد. قلب جنین نیز یک قلب ساده 2 حفره‌ای است که تپش دارد. جوانه‌های کوچکی که بعداً بازوها و پاها را تشکیل می‌دهند نیز تشکیل می‌شوند. ابتدای ستون فقرات دیده می‌شود و قسمت پایینی بدن جنین شبیه دم است.

در هفت هفتگی، جوانه‌های اندام به بازوها و پاها تبدیل شده و سوراخ‌های بینی روی صورت جنین دیده می‌شوند. قلب نیز در حال حاضر دارای 4 حفره است.

در 8 هفتگی، چشم‌ها و گوش‌ها در حال رشد هستند و طول جنین شما از تاج تا کف حدود 2 سانتی متر است. اندازه سر و بدن با هم تناسب ندارند و صورت در حال رشد است. مغز و رگ‌های خونی سر را می‌توان از روی پوست نازک جنین دید. استخوان‌های بازوها و پاها شروع به سفت شدن می‌کنند و آرنج و زانو آشکار می‌شوند. انگشتان دست و پا نیز دیده می‌شود.

رشد جنین هفته به هفته

ماه سوم بارداری

دوره جنینی در پایان هفته هشتم به پایان رسیده و دوره جنینی آغاز می‌شود. در این دوره شاهد رشد سریع جنین و رشد بیشتر اندام‌ها و بافت‌هایی هستیم که در دوره جنینی تشکیل شده‌اند.

در هفته نهم، سر رشد بیشتری نسبت به بدن داشته و تقریباً نصف طول تاج جنین را تشکیل می‌دهد. در مراحل بعدی بدن به شکل قابل توجهی از نظر طول رشد می‌کند تا اینکه در هفته دوازدهم، سر متناسب‌تر می‌شود. در هفته 12 بارداری، طول کودک شما از تاج تا کف کمی بیش از 5 سانتی متر است.

بدنش به طور کامل شکل گرفته و شامل گوش، انگشتان پا و انگشتان دست کامل با ناخن است. اندام تناسلی خارجی در هفته نهم ظاهر شد و اکنون در هفته 12 به طور کامل به اندام تناسلی مرد یا زن تمایز پیدا کرده است. در هفته دوازدهم چشم‌ها در جلوی صورت شکل گرفته و پلک‌ها روی هم بسته می‌شوند.

ماه چهارم بارداری

در این ماه است کودک یاد می‌گیرد انگشت شست خود را بمکد. در هفته 14 جنین حدود 9 تا 10 سانتی متر طول دارد و بدنش با لایه‌ای از موهای ظریف به نام لانوگو پوشیده شده است. تا 16 هفتگی چهره جنین شکل کامل‌تری به خود می‌گیرد، چانه‌ی او نیز شکل گرفته و دهانش باز است. بین 16 تا 24 هفته شما برای اولین بار حرکت جنین خود را احساس خواهید کرد هرچند در ابتدا این حرکات شبیه حرکات پروانه‌ای یا ترکیدن حباب است. اما به مرور قدرت می‌گیرند.

شدت حرکات جنین تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله جنسیت است. در مقاله جنین پسر از چند ماهگی تکان میخورد؟ بطور کامل تفاوت تکان‌های پسر با دختر را شرح داده‌ایم.

ماه پنجم بارداری

رشد سریعی که کودک شما تجربه کرده است در این ماه کمی کند می‌شود و هورمون‌های بارداری تعادل بهتری دارند درنتیجه عوارض بارداری کاهش می‌یابند. در هفته 20، اندازه جنین از تاج تا کف حدود 18 سانتی متر است. اکنون پاها با بدن تناسب دارند و ناخن‌ها به خوبی رشد کرده‌اند. ابروهای کم رنگ اولیه دیده می‌شوند. در این مرحله، بیشتر وقت‌هایی که دراز کشیده‌اید حرکات سریع جنین را حس می‌کنید.

ماه ششم بارداری

تا هفته 24 اندام‌های جنین شما به طور کامل تشکیل شده است. جنین اکنون چهره یک نوزاد تازه متولد شده دارد. چشم‌ها ظاهر برجسته و بیرون‌زده‌ای دارند زیرا هنوز چربی گونه‌های کودک تشکیل نشده است. پلک‌ها نیز تا هفته‌های 25 تا 26 باز می‌شوند .

پوست چروکیده، قرمز و نازک است و چربی کمی دارد و با ماده مومی به نام ورنیکس پوشیده شده است که از آن در برابر مایعات داخل رحم محافظت می‌کند. ماهیچه‌ها نیز در این ماه شکل گرفته‌اند. سرو بدن جنین تناسب بهتری پیدا کرده است، به طوری که اندازه بدن به اندازه سر می‌رسد. شنوایی جنین نیز در این مرحله به خوبی توسعه یافته و به سر و صداهای بیرونی پاسخ می‌دهد.

ماه هفتم بارداری

در هفته 28 موی لانوگو تقریباً از بین رفته است و موی سر تشکیل شده است. چربی زیر پوستی نیز تشکیل می‌شود.

اندام‌ها و سیستم‌های داخلی جنین در حال تکامل است برای مثال، ریه‌های او شروع به تولید ماده‌ای به نام سورفکتانت می‌کنند که اجازه می‌دهد به درستی منبسط و منقبض شوند.

جنین شما اکنون می‌تواند چشمانش را باز و بسته کند و ممکن است بتواند تغییرات نور و تاریکی را حس کند و با حرکت یا لگد زدن به نورهای شدید پاسخ می‌دهد. در همین حال، سلول‌های پوست او شروع به تولید ملانین می‌کنند که رنگدانه طبیعی پوست است.

ماه هشتم بارداری

کودک شما در حال چاق شدن است. در 30 هفتگی ناخن‌های پا وجود دارند و در هفته 32 ناخن‌های دست به انتهای انگشتان رسیده‌اند. وقتی کودک بیدار شود چشمانش باز خواهد بود.

در حدود 32 هفتگی نوزاد در موقعیت رو به پایین قرار خواهد گرفت زیرا دیگر فضای کافی در رحم برای حرکت آزادانه وجود ندارد. گهگاه ضربه‌های شدیدی را احساس خواهید کرد. اگر کودک شما پسر باشد، بیضه‌های او در ماه هشتم به داخل کیسه بیضه حرکت می کنند.

اما اینها تمام اتفاقات ماه هشتم نیست. اگر می‌خواهید بدانید در این ماه احتمال زایمان زودرس وجود دارد یا خیر در مقاله ماه هشتم بارداری در مورد آن بیشتر توضیح داده‌ایم.

ماه نهم بارداری

بین هفته‌های 36 تا 40، سر کودک درگیر شده و درست بالای دهانه رحم قرار می‌گیرد. موهای لانوگو که کودک شما را پوشانده بودند، اکنون عمدتاً ناپدید شده‌اند، اگرچه ممکن است قسمتی از آنها در پیشانی، جلوی گوش‌ها و پایین وسط پشت باقی بمانند. ناخن‌های پا نیز باید به نوک انگشتان پا رسیده باشند.

در دوران پایانی بارداری، نوزاد شما باید حدود 2.7 تا 3.5 کیلوگرم وزن داشته باشد، اگرچه نوزادان کامل می‌توانند از 2.5 تا 5 کیلوگرم وزن داشته باشند و از تاج تا کف 35 تا 38 سانتی متر و از سر نوزاد تا انگشتان پا 44 تا 55 سانتی متر باشد. با این حال، اینها فقط ارقام میانگین ​​هستند و ممکن است تنوع زیادی در اندازه‌ نوزادان وجود داشته باشد. ۳۸ هفته پس از لقاح، تمام اندام‌ها و سیستم‌های بدن جنین برای لحظه تولد آماده است و شما باید منتظر روز شیرین زایمان باشید.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

4 × 4 =