یک کارشناس خانواده درباره تاثیر تلاوت قرآن از نظر روانشناسی گفت: مطالعه متن آیات قرآن و عمیق شدن در آن، دل را آرام می کند و یک نوع درس خودشناسی به انسان میآموزد؛ به گونهای که با تواناییها و ضعفهای خود آشنا میشود.
وی افزود: مطالعه متن آیات قرآن و عمیق شدن در آن دل ها را آرام می کند و بدن و روح را در مسیر همان متن قرار می دهد. زبان، کنترل می شود. چشم در مسیر درست نگاه می کند؛ دست، پاک می ماند و پای انسان در صراط مستقیم و حق حرکت می کنند و نتیجه این فرایند تربیت یک انسان مومن و صالح خواهد بود.
ایجاد شادی و شعف
علیزاده درباره آثار روانی قرآن گفت: از آنجا که آیات قرآن سخن خداست و برای هدایت انسان و تعالی روح نازل شده، محتوای آیات به گونه ای است که با ویژگی های روانی و شخصیتی انسان سازگاری دارد؛ حتی وقتی افراد غیرمسلمان آیات الهی را می شنوند و بر روی آن می اندیشند، اینگونه می گویند که این سخنان برای آن ها یک نوع امید، شعف و شادی می آورد و گویا از گمشده های آن ها سخن می گوید.
درس خودشناسی
نویسنده کتاب رفتارهای عزت آفرین در تربیت و تحصیل فرزندان ادامه داد: خدا در قرآن ویژگی های روانی، شخصیتی، جسمانی، رفتاری و ایمانی افراد را مورد بررسی قرار داده است. پس کسی که آیات قرآن را تلاوت می کند و درباره معانی آن ها تدبر و تامل می کند، یک نوع درس خودشناسی می آموزد و با توانایی ها و ضعف های خود آشنا می شود.
پشتوانه محکم روانی
علیزاده اضافه کرد: یکی از آثار مهم روانی قرآن این است که پیوسته انسان ها را به سوی کارهای خوب فرامی خواند و تاکید می کند که پیروزی با خوبان است و اجر و پادش کسی هرگز ضایع نخواهد شد و این بشارت برای انسان ها یک پشتوانه محکم روانی است تا به کارهای خوب خود ادامه دهند.
تعادل در رفتار
وی اظهار داشت: بررسی ها نشان می دهد ارتباط با آیات و تلاوت کلام الهی بارقه ای از معنویت، ادب، آرامش و رفتار سالم در انسان بوجود می آورد و فرد، خود را در محضر کتاب خدا می بیند و از انجام گناه، شرم و حیا می کند. تلاوت آیات الهی به ویژه با درک معانی آن، پرخاشگری را کاهش می دهد؛رفتارها را متعادل می کند و امید به یاری خداوند را در انسان تقویت می کند.
جلوگیری از یاس و ناامیدی
نویسنده کتاب توشته های تربیتی افزود: بسیاری از بیماری های روانی خفیف، حسادت، کبر، مقایسه خود با دیگران و یاس و ناامیدی با تلاوت آیات قرآن و دریافت اخلاق قرآنی از بین می رود و شخص از نظر روانی و رفتاری آرام می شود.
شکل یابی یک شخصیت سالم
وی اضافه کرد: آشنایی با سنت های الهی و این که حق همیشه پیروز است و باطل از بین رفتنی است، آثار مهم روانی در انسان ها دارد. یک انسان مومن همیشه خدا را پشتوانه خود می داند و ایمان دارد که خدا با اوست و از این اعتقاد که از متن آیات قرآن به دست آمده، باعث شکل یابی یک شخصیت سالم، عزتمند، امیدوار و صبور در برابر مشکلات می شود.
ایجاد عملگرایی
مدرس آموزش خانواده گفت: آیات قرآن بر عملگرا بودن انسان تاکید می کند. چون ایمان آوردن فقط کافی نیست. برای این که یک عقیده به عمل تبدیل شود، نیازمند عمل صالح است و اکنون روان شناسان یکی از راه های درمان اضطراب ها و افسردگی ها را انجام کارهای خوب می دانند.
داشتن حال خوب
علیزاده گفت: قرآن می فرماید هر کس توبه کند و ایمان آورد و عمل صالح انجام دهد، خدا بدی های او را به نیکی ها تبدیل می کند و این بشارت بسیار ارزشمندی برای کسانی است که مایوس شده و خود را گناهکار می دانند. یکی از روان شناسان می گوید اگر می خواهید حال خوب داشته باشید باید دو کار انجام دهید. یکی این که حرف خوب بزنید و دیگر این که کار خوب انجام دهید ولی باید بدانیم کار خوب، کاری است که خدا آن را می پسندد، عقل آن را تایید می کند و دل به وسیله آن به آرامش می رسد.
وی افزود: یکی از مهمترین آثار روانی قرآن این است که «نترسید و اندوهگین نشوید. شما خوب و عالی هستید اگر مومن باشید.» این آیه در این زمان که انسان ها احساس پوچی می کنند و آینده خود را خالی از کامیابی و موفقیت می بینند، بسیار موثر و امیددهنده است.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0